Angielski
dla barmanów, sommelierów, kelnerów i kucharzy Warszawa
ZAPISY NA NOWY SEMESTR TRWAJĄ
SĄ WOLNE MIEJSCA W GRUPIE
Rozkład zajęć
Język angielski dla barmanów, sommelierów,
kelnerów i kucharzy, którzy chcą poszerzyć
ogólną znajomość angielskiego o terminologię związaną z tymi
branżami,
doskonalić umiejętność komunikowania się w języku angielskim w środowisku
pracy.
Celem szkolenia jest
wzbogacenie języka ogólnego o angielską terminologię i struktury
charakterystyczne dla języka danej branży oraz poznanie strategii
językowych wymaganych w życiu zawodowym. Program kursu bazuje na
aktualnych i oryginalnych materiałach jak i na materiałach
opracowanych przez specjalistów od nauczania języka angielskiego
we współpracy ze specjalistami w danej dziedzinie.
Zajęcia z angielskiego
specjalistycznego odbywają się w SJO LEXIS w soboty. Semestr liczy 60
godzin lekcyjnych. Jeżeli są Państwo chętni do podjęcia udziału w tych lekcjach, zapraszamy na test kwalifikacyjny sprawdzający Państwa poziom angielskiego. Na test wstępny
nie trzeba się zapisywać. Można wziąć w nim udział miedzy godziną 8.00 a 21.00 od poniedziałku do piątku w naszej placówce na
ul. Marszałkowskiej
2 lok 6.
Kurs przeznaczony jest dla osób które reprezentują przynajmniej średni poziom znajomości języka angielskiego.
Zapraszamy!
Liczba osób w grupie * |
Cena
za 1 lekcje (45 minut) |
Liczba lekcji w semestrze |
Cena
za semestr |
2-3 |
45 |
60 |
2700 |
4-8 |
20 |
60 |
1200 |
9-12 |
9 |
60 |
540 |
* rabaty są dostępne tylko w grupach 4-8-osobych.
Rabaty:
- studenci/uczniowie mają 5% rabatu;
- przy jednorazowej płatności przed rozpoczęciem kursu - 5% rabatu;
- studenci/uczniowie przy wpłacie jednorazowej - 10% rabatu;
- za kontynuację nauki - 5%.
Maksymalny rabat 10%.
ANGIELSKI DLA
BARMANÓW I SOMMELIERÓW w Warszawie
- tematy zajęć:
-alkoholoznawstwo
i miksologia
-tematyka gastronomiczna i catering
-cechy kompetentnego barmana
-Savoir-vivre - właściwe i niewłaściwe zachowania
-urządzenie i wyposażenie baru
-materiały barowe
-sztuka serwowania
-rodzaje kieliszków i szklanek
-współpraca interpersonalna (barman/kelner-zaplecze) ze szczególnym
uwzględnieniem obsługi klienta
-angielski dla pracowników baru
-składniki koktajli, dodatki
-karta win i karta barowa
-płatności
-odmawianie obsługi osobom pod wpływem alkoholu.
Podczas zajęć nacisk kładziony jest na mówienie, rozumienie ze słuchu i
odgrywanie przykładowych dialogów w parach. Zajęcia prowadzone są przy użyciu
pomocy audiowizualnych: plansze tematyczne ze słownictwem, wideo scenki
przedstawiające różne sytuacje w barze, pokazy technik barmańskich, przepisy na
koktajle oraz pokazy flair.
ANGIELSKI DLA KUCHARZY w
Warszawie
Cele programu i zakładane efekty kształcenia:
• kursant posługuje się zasobem środków językowych (leksykalnych, gramatycznych,
ortograficznych oraz fonetycznych), umożliwiających realizację zadań zawodowych;
• interpretuje wypowiedzi dotyczące wykonywania typowych czynności zawodowych
artykułowane w standardowej odmianie języka;
• analizuje i interpretuje krótkie teksty pisemne dotyczące wykonywania typowych
czynności zawodowych;
• formułuje krótkie i zrozumiałe wypowiedzi oraz teksty pisemne umożliwiające
komunikowanie się w środowisku pracy.
Umiejętności językowe:
Podczas zajęć wykorzystane będą wszystkie umiejętności językowe czyli słuchanie,
czytanie, mówienie i pisanie, a ich zastosowanie będzie mieć związek z
funkcjonowaniem w branży gastronomicznej:
1.Słuchanie odtwarzanie naturalnych dialogów w restauracjach pomiędzy
menadżerem i kucharzami oraz pomiędzy wszystkimi pracownikami restauracji
2.Czytanie wykorzystanie tekstów źródłowych z branży gastronomicznej np. karty
dań i napojów, regulamin pracowni gastronomicznej, przepisy na potrawy itp.
3.Pisanie teksty branżowe komponowanie karty dań i napojów, plan menu na
przyjęcia okolicznościowe,
4. Mówienie odgrywanie roli szefa kuchni w konwersacjach, w których nauczyciel
lub kolega/koleżanka z grupy odgrywa rolę innego pracownika restauracji;
odgrywanie ról w symulacjach rozmów z menedżerem restauracji, kucharzami,
prezentowanie przepisów na dania.
Przykładowe tematy zajęć:
-pracownicy kuchni
-podstawowe czynności w kuchni
-wyposażenie
-dania i napoje
-mięsa
-zasady bezpieczeństwa w kuchni i jadalni
-słownictwo: produkty żywieniowe, warzywa, owoce
-sposoby gotowania
-mówienie o przyzwyczajeniach żywieniowych
-zdrowa i niezdrowa żywność
-projektowanie dań
-wskazówki jak pisać CV
-rzeczowniki policzalne i niepoliczalne.
Możesz również wyjechać na kurs
językowy do Francji, Hiszpanii, do Włoch, Anglii, do USA,
połączony z lekcjami gotowania. Jeśli jesteś
zaawansowany językowo zaaranżujemy Ci praktykę zawodową za granicą.
Zapisz się on-line
lub telefonicznie: 22 625 72 98 w godz. 8.00 - 21.00 22 625 53 86 22 622 25 23
Zobacz także:
Kurs przyśpieszony Medical
English, dla osób planujących podjęcie pracy za granicą
|